Thursday, October 27, 2011

kenapa Masyarakat India tak makan lembu tapi makan kambing?

hai readers, kembali lagi utk next entry. oleh kerana bosan takdapat nk blogwalking . . so, nak update entry la. . kehkehkeh.

cerita ini, aku dapat dari ayah. Kami kalo naik kereta . . pasti akan borak borak. tajuk tajuk yang sering menjadi pilihan adalah tentang kehidupan, bisness dan cerita lawak. yewla kan, kalo ayah yg drive. . . pasti la die busan, aku n adeq beradik aku duk layan perasaan kt belakang. takpun tidur. . so, mmg selalunya ayah pasti akan cari modal untuk bercerita. kami pun layan la. hehehe

one day, dalam kereta ni. . . ayah cam biasa la, keluarkan modal untuk bercerita. Ayah tanya kepada kami 1 soalan "KENAPA MASYARAKAT INDIA TAK MAKAN LEMBU TAPI MAKAN PULA KAMBING ? " Aku Pun dengan sengal nya menjawab " Sebab die nk makan kambing, taknak makan lembu " hahahah . .  Ayah Tanye lagi " pasti la ade sebab nya kenapa . . takbule la jawab cmtu " . then, adek aku pulak jawab " Mereka tu kan dah anggap lembu tu 'Tuhan' Mereka " Ayah cakap " No, Ini tidak berkaitan langsung dengan agama " aku ngn adeq adeq aku pun puas la memikirkan jawapan utk soalan ayh tu. pikir punye pikir . . smpai pening kepala aku . . .  Then kami pun give up. so ayah pun bercerita  . . . . .

 
--------------------------------------------------------------------------------------
Pada Zaman dahulu, Raju ( Bukan nama Sebenar ) adalah seorang penternak lembu dan kambing yg berjaya di pahang. Dia Mempunyai banyak lembu dan kambing. Raju mempunyai sedikit masalah pendengaran. Suatu malam ketika dia berehat rehat di pondok berdekatan dengan kandang kandang lembu dan kambing, die terdengar satu suara. Suara seakan akan memanggil " Mak " Die pun curious la . . Sape pulak la malam malam ni menangis panggil Mak. Raju pun memberanikan diri untuk pergi melihat dan mencari dari manakah datangnya suara itu.

Cari punye cari . . . die dapat kesan, suara itu dari kandang lembu nya. tengok punye tengok . . rupanya suara itu dtg dari lembunya yg mebuat bunyi " MOOooo Moo00ooo " seakan kedengaran bunyi  " Mookkkk Mookkkkk " ( slang Utara panggil Mak tu Mok ). Raju pun Bermonolog sendirian . . . "Anak Lembu aku ni rindukan Maknya yg dibeli oleh Ali untuk membuat korban masa Hari Raya Haji Baru ni. . . kasihan " Raju pun oleh kerana kesian tak tahan sebak di dada ( Dalam hati ade taman taww ), die pun mengusap ngusap kepala anak lembu itu untuk menenangkan lembu itu.


sebelum pulang ke rumah, Raju sempat singgah ke kandang kambingnya. Raju periksa semua kambing kambing nya dengan lampu suloh. Oleh kerana terkejut dengan cahaya lampu suloh itu, Kambing kambing pun Mgembekkk  kuat. " Mgembekkkkk Mgembekkkkk Mgembekkkk ". Tiba Tiba Raju Naik Berang, Marahnya meluap luap di dada. sehingga kan die tidak dapat mengawal diri nya. Raju capai Pisau yg terselit di pinggang, terus menyembelih kambing kambing tersebut sambil mulotnya memaki hamun kambing kambing itu.

keesokkan harinya, pekerja pekerja yg menjaga lembu raju berasa Hairan, pelik dan terkejut. mereka dapati kesemua kambing kambing telah mati disembelih oleh Raju. Mereka bertanya, mengapakah kambing kambing ini disembelih kesemuanya ? Adakah kesemuanya di tempah oleh pelanggan ? Raju dengan marahnya ( marah maseh tak hilang agi ) menjawab " Kambing ni kurang ajar dengan aku . .  mencarut 'Pundekkkk pundekkkk ' kt aku malam td . .  . itu yang aku sembelih semuanya. . . dari kecil aku jaga, dah besar kurang ajar pulak ngn aku  . . . " kambing kambing itu semua Raju agihkan kepada sedara mara die. die cakap Jangan makan Lembu, kasihan lembu sbb rindukan mak. Jadi makan la kambing sebab kambing ni kurang ajar . .mencarut cakap PunDekkkkk (!!)

sejak itu, Masyarakat India Mula makan Kambing dan tidak makan lembu.
---------------------------------------------------------------------------------------

P/s : kisah ini adalah kisah lawak. takde kena mengena dengan  yg hidup mahupun yg suda meninggal dunia serta agama. cikhoneybee minta maaf jika Entry ini membuat Anda anda yg bace tersinggung. diharap kan terhibur  di petang khamis ini.  =)

10 comments:

Oh Oeya said...

ngeeeee :D :D :D

PUTRY said...

HAHAHA ! na gelak jeaa bace entry nie . :D

Si BuDaK KaChAk said...

kreatif...tapi takleh wat tontonan umum ni...takut jd lain pulak...

aRa ❤ aFiq™ said...

hahaha.. lawak..

sis92 said...

lawaklah..hehe


dear take note ye..
mungkin tulisan utk entri boleh tukar dgn tulisan yg biasa n tk perlu bold ..bila entri panjang nmpak mcm penuh sgt :)

CikHoneyBee said...

hehehe.. itula. kami sekeluarga gelak sakan dlm kereta sehinggakan air mata keluar. kehkeh.. mmg ade isu sensitivi . tp diharapkan pembaca bule open minded sbb ini adalah sekadar cerita penghibur hati

Cik Rose Cute said...

memang lawak hihihi

Tiramisu Fatiema said...

hehe...lawak2

CTK said...

ahahahahaha...bOley pulak gitu...cian kambing..dah suara dia cmtu nk wt cmne..haha

Athirah ' S said...

kelas cerita hang hahaha..betol si raju ni aku seligi hahaha..