Wednesday, April 27, 2011

acRonYMs that are always using in blogging or even in other social sites



LMAO - Laughing My As* Off
LOL - Laughing Out Loud
AFAIK =» As Far As I Know
AFK =» Away From Keyboard
ASAP =» As Soon As Possible
BAS =» Big A$$ Smile
BBL =» Be Back Later
BBN =» Bye Bye Now
BBS =» Be Back Soon
BEG =» Big Evil Grin
BF =» Boyfriend
BIBO =» Beer In, Beer Out
BRB =» Be Right Back
BTW =» By The Way
BWL =» Bursting With Laughter
C&G =» Chuckle and Grin
CICO =» Coffee In, Coffee Out
CID =» Crying In Disgrace
CNP =» Continued (in my) Next Post
CP =» Chat Post(a chat message)
CRBT =» Crying Real Big Tears
CSG =» Chuckle Snicker Grin
CYA =» See You (Seeya)
CYAL8R =» See You Later (Seeyalata)
DLTBBB =» Don’t Let The Bed Bugs Bite
EG =» Evil Grin
EMSG =» Email Message
FC =» Fingers Crossed
FTBOMH =» From The Bottom Of My Heart
FYI =» For Your Information
FWIW =» For What It’s Worth
GAL =» Get A Life
GF =» Girlfriend
GFN =» Gone For Now
GMBA =» Giggling My Butt Off
GMTA =» Great Minds Think Alike
GTSY =» Glad To See You
H&K =» Hug and Kiss
HABU =» Have A Better ‘Un
HAGN =» Have A Good Night
HAGU =» Have A Good ‘Un
HHIS =» Hanging Head in Shame
HUB =» Head Up Butt
IAE =» In Any Event
IC =» I See
IGP =» I Gotta Pee
IMNSHO =» In My Not So Humble Opinion
IMO =» In My Opinion
IMCO =» In My Considered Opinion
IMHO =» In My Humble Opinion
IOW =» In Other Words
IRL =» In Real Life
IWALU =» I Will Always Love You
JMO =» Just My Opinion
JTLYK =» Just To Let You Know
KIT =» Keep In Touch
KOC =» Kiss On Cheek
KOL =» Kiss On Lips
L8R =» Later
L8R G8R =» Later ‘Gater
LHM =» Lord Help Me
LHO =» Laughing Head Off
LHU =» Lord Help Us
LMAO =» Laughing My A$$ Off
LMSO =» Laughing My Socks Off
LOL =» Laugh Out Loud
LSHMBB =» Laughing So Hard My Belly is Bouncing
LSHMBH =» Laughing So Hard My Belly Hurts
LSHTTARDML =» Laughing So Hard The Tears Are Running Down My Leg
LTNS =» Long Time No See
LTS =» Laughing To Self
LUWAMH =» Love You With All My Heart
LY =» Love Ya
MTF =» More To Follow
NRN =» No Reply Necessary
NADT =» Not A Darn Thing
OIC =» Oh, I See
OL =» Old Lady (significant other)
OM =» Old Man (significant other)
OTOH =» On The Other Hand
OTTOMH =» Off The Top of My Head
PDS =» Please Don’t Shoot
PITA =» Pain In The A$$
PM =» Private Message
PMFJI =» Pardon Me For Jumping In
PMP =» Peed My Pants
POAHF =» Put On A Happy Face
QSL =» Reply
QSO =» Conversation
QT =» Cutie
ROFL =» Rolling On Floor Laughing
ROFLAPMP =» ROFL And Peeing My Pants
ROFLMAO =» ROFL My A$$ Off
ROFLMAOAY =» ROFLMAO At You
ROFLMAOWTIME =» ROFLMAO With Tears In My Eyes
ROFLUTSROFL =» Unable to Speak
RTFM =» Read The F****** Manual!
SETE =» Smiling Ear To Ear
SHID =» Slaps Head In Disgust
SNERT =» Snot-Nosed Egotistical Rude Teenager
SO =» Significant Other
SOT =» Short Of Time
SOTMG =» Short Of Time Must Go
SWAK =» Sealed With A Kiss
SWAS =» Scientific Wild A$$ Guess
SWL =» Screaming with Laughter
SYS =» See You Soon
TA =» Thanks Again
TGIF =» Thank God It’s Friday
TCOY =» Take Care Of Yourself
TILII =» Tell It Like It Is
TNT =» Till Next Time
TOY =» Thinking Of You
TTFN =» Ta Ta For Now
TTYL =» Talk To You Later
WAS =» Wild A$$ Guess
WB =» Welcome Back
WTH =» What/Who The Heck (or sub an ‘F’ for the ‘H’)
YBS =» You’ll Be Sorry
YG =» Young Gentleman
YL =» Young Lady
YM =» Young Man

Mari Berperibahasa

salam to all readers.

malam ini aku ase nk berPeribahasa pula. hehe.. tah buang tebiat ape la malam ni aku nk berperibahasa pulok. Pelik Pelik.. aku un tak tahu. ini la idea utk hapdate blog . jom kite berperibahasa =D

1.Bagai melepaskan anjing yg tersepit - sudahlah kite menolong ko, ko pulak wat taik kt kite. time ko nk mtk tolang, ayat siket banyak punye la baik.. lembut jew. kite ni yg mmg ANGEL kn, duk tolong la ko. even time tu kite nie busy sgt dgn hal lain.. contohnya, tgh study. kite sanggup la luangkan masa demi nk tolong ko. TAPI time kite susah, nk mintak tolong die.. Hurm.. HAMPEHH!! sudahlah tidak mahu menolong, cara penolakan agak kasar... kite cakap punye la baik, ko kasar bukan main kasar sgt. lagak kite suda kacau life ko jew.. terkebil- kebil kite. hati pun sedey taw T_T  tak sangka perangai Ko camtu.. tkde respect owg

2. Bodoh Sombong - kite tak kesah pun lau ko bodoh. Dalam berkawan, tkde nk pilih2 cmtu. ko lak berlagak tunjuk Pandai. kite pun suka la tgk owg pandai nie. kerja assigmnt semua On-Time, status ko un pasal Assigmnt jew. Rupanya ko ni tkde la Pandai mana un, cakap jew besar.. berlagak jew lebey. kite nk tergelak-gelak la tgk ko nye perangai. kalau mmg bodoh, jgnla sombong. Berlagak pandai. bertanya la.. tp byle ko suda ade ilmu, share la ngn owg lain.. bantu la kwn2 yg tk tahu. tp ko ni kedekut. nk simpan sorg-sorg. nk ko jew pandai. nk ko jew lulus.. kwn2 ko tkde ko nk ambil kesah. padahal kwn2 ko ni la yg ajr ape yg ko tktahu. byle kwn2 ko tnye, ko marah2 ckp tktahu, tknk pkir dh.. nk fokos next works pulak. cmtu ke ko treat kwn2? ish3...

3. talam dua muka - ko ni ske bermuka-muka kn. Dpn kawan, ko ok jew.. senyum, gelak2.. tp belakang, ko kutuk2 mereka. ape jenis kawan la ko ni. kite tk phm larr.. ko Mmg jenis Backstabber ke? hypokritos? apela perasaan mereka byle tahu perangai ko yg sebenar....

4. kacang lupakan kulit - jangan la lupa asal usul kita.  kalau dh kt kad pengenalan ko tu ade cop MALAYSIA, ko tu ttp anak malaysia. lau ko tknk duduk malaysia, nah.. apew agy tunggu.. pegi la ke sana. pergi ke luar negara pun tidak pernah, nk mengaku diri tu owg asing di negara sendiri. T_T kecian betol la

5. tepuk dulang paku serpih, mengata owg.. ko yg lebey - ko nk ckp owg lain cmni, cmtu la.. tapi sedar tk ko? yg ko un sama.. agy berlebih-lebihan yaw! kite terase menyampah un ade kadang-kadang. kite diam kan jew.. lau tk ske jgn pandang, baca, amek tahu.. kite wt bodo jew. tp byle ko duk attack owg, tp ko jgk yg buat.. tk ke mereka-mereka terasa cm nk naik kemarahan itu. time ko, mereka-mereka tkde un nk ckp pape kn. time mereka, ko nk speak out sgalanya. skali ko speaks out.. tk ke bertubi-tubi ko kena balik ngn mereka-mereka itu? oopps.. ko tk sedar ke? mmg dasar "innocent" la ko. 

p/s: cerita dari entry ini tidak berkaitan dgn yg idup mahupun suda meninggal dunia.  sajew buhsan2 duk layan kepala.

Yeah ! Blog suda Berwajah baru =D

hehehe... camne ngn layout blog aku yg terbaru ini?? ok tk?? harap2 ade owg tu tk jelez.. sbb layout aku ni wane purple .. hehehe... nty mseti ade owg jeles la punye.. hekhek. thx to Background Cute~

Saya Rindu Patrick Saya

salam to all readers,



Hurm... terasa nk berfeeling pula malam ini. sensitif pula malam ini. hehe.. kangen bangat sama My Patrick aka Gemuk. haha.. die suda ade nama manjew yg baru..  ^.^  ok, sudah cukup 1 bulan kot. aku macam ni. diabaikan dan dibiarkan sensowg oleh Gemok. T_T hukhuk

banyak sangat kerja die. Mmg weekands un jadual works die full. rindu betol aku pade die. haish... aku kalah agy dgn perasaan ~.~ sekarang ini aku cuba bertahan dan cuba jadi kekaseh yg memahami karier die. even kdg2 aku tewas jua ngn perasaan, aku cuba lagi. cuba dan terus mencuba >.<

tapi kan, ape yg aku sebenarnya nk ckp.. Gemuk suda BANYAK berubah !! sampai aku pun shock ngn Perubahan die ini. cam tk caya un ade. die bertukar menjadi Hardworking and very Commitment dgn die nye works. mmg nmpk ketara la sgt.

yeah! aku hepy dan bangga ngn perubahan diri die.. rajin mencari Wang. haha.. wang untuk perbelanjaan perkahwinan kami nanti. hahaha. ade penipuan disitu ! bluekk...  ok, actually die nk byr kos modified kereta. =) tip top die modified agaknye.. byk sgt duet kne labur kan... terasa pembaziran pula ~.~

tp tkpew la, die guna duet dari hasil setiap titik peluh keringat die.. aku respect tinggi! aku mmg ske owg yg berdikasi diatas kaki die sndiri. mmg aku bangga dan respect. yunk... jgn putus asa.. berusaha dan terus berusaha okies.. dpt kn ape yg yunk impikan. jadikan ia reality.. ^.^ Aja-Aja Figthing. berjuang !! Go Go Go

p/s: sowie owg tkdpt nk tlg back-up duet. owg tk keje agy. tkde income agy. owg un terpaksa keje part-time utk tanggung duet pbelanjaan diri.  rindu nk naik vespa dan owner die  T_T

kerja die Pomen Moto Vespa (Business Sendiri)
he is boss, he is employee..
hope his dreams to have own workshop come true
" owg suka yunk bisness sendiri dari makan gaji =) "

Perjalanan Hari yg agak LAME hari ini ~

selamat Pagi buta all readers,

tadi lepas jew Miss Sabah dan Miss Johor pulang dari bertandang umah aku.. (Sesi makan koktel di petang hari), aku pun masuk bilik. terasa Mengantuk pula di mata ini. tgk jam suda maw pukul 7. ish3.. tidak buleh sama sekali tido time magrib2 ini. sangat sangat tidak elok untuk kesihatan. hehehe =P

jari jemari mula mamainkan peranan. time tue jari la dikire penyelamat aku dari tito time magrib. jari jemari pantas sahaja mengClick dan menaip email serta password Fesbuk. kire mahu melekakan mata ini dari mengantuk. ~.~

huh1 maseh jua tidak berkesan. jari ini pula mengClick launch Game. huhu.. suda 2 hari aku tkde on9 game. fokos wt assigmnt ni .. anak yg baik kan? ( puji memuji diri sendiri pula disini) =P
aku pun mula masukkan ID serta Password. aku tgk ade suda Guild Member aku on9, tp mereka diam2 sahaja pula. Mungkin AFK (AWAY FROM KEYBOARDS) kot. tkpew la.. aku duk belek2 mne yg ptot, then aku off. sebab jam suda nk dekat pukul 8 malam.

so, sesi meluruskan badan, mengurut mata, dan penarikan selimut telah berlaku. sangat Pantas! aku bagai dipukau, meletakan laptop aku kt tepi.. dan membuka kaca mata.. dan............. ZZzzzzZZZzzzzzZZz
sedang sedap ketiduran, ade pula Short Message System (SMS) masuk. halus mencarot lagu : DiaM Diam aku jatuh cinta by Tilu. haish.. kacau jew la >.<

aku pun buka text SMS tu. rupanya junior bilik dpn aku ni yg sms. die tnye aku wt apew.. boring agaknye. aku un weply kata bawu mangun tido. sian pulak kt junior aku ni, sorg2 kt lua.. die nye kipas bilik rosak. mmg die lpk kt hall jew la. aku lak sedap wt taik mata. =.='' huhu..sowie ya adeq, kaka ngntok sgt. aku tgk jam bawu pukul 10 mlm.  Upenye suda 2jam aku tido. aku egt nk sambung tido, tp terasa lapar pula. kira-kira maw beli burger sahaja kt kedai belakang. tp nasib aku malang, kedai itu tutup. Rupenya rezeki malam aku hari ini adalah nasi lemak RM1.50. =) alamdulillah.. kenyang sampai sekarang.

p/s: terasa aku mengunakan bahasa sopan dalam entry ini >.< harap2 kemarahan aku pada hamba allah itu akn lenyap dan surut esk pagi. haish... aku suda saket hati, lambat betol maw recover.

Tuesday, April 26, 2011

makan kt kedai mamak baru =)

aisaymen. aduss.. laparr la pulak! pagi2 buta perut ni minta makan pula. haishh.. geram pulak ngn perut ni. tk reti nk phm kew.. suda pagi buta kot. maseh nk mkn agy. apela nk jd. habit yg tk bule nk di ubah suda.>.<

padahal dinner td suda mkn Mee goreng 1 pinggan dan share Mee rojak dgn cik Myu dan Cik Scorpion. huhu.. byk tok melantak.. tp skunk maseh agy lapar. opps.. korg jgn la nk main tuduh2 cmni.. sedey la cmni ~.~ aku suda bace doa mkn da.. bismillah un dh yg telah di IMAMkan oleh cik scorpion. ( die yg bace doa, kami amin kan =D )

kami pegi makan kt kedai mamak yg baru. huhu.. actually tkde la baru.. cuma baru kami pergi.. hahaha. selalu lalu jew.. tp hari ini suda tertulis di loh Mahfuz yg kami akan ke sana. lagi pun kami nk mkn kt situ tk rancang un. Memula cik Scorpion yg ajk duduk minum sbb die haus.

aku yg kasi idea mkn kt sni sbb aku yg kelaparan time tu. ish3.. sian btol ank owg ni.
 kelaparan jew selalu >.<  aku un duk mengOrder. mulut memula nk mkn nasi. tp duk order mee goreng. dasar tk tetap pendirian langsung +.+' hahaha pastu aku tingin lak nk mkn mee rojak. lama tk mkn, so aku un duk order jua 1 pinggan smbil akn dikongsi dgn cik myu sama cik scorpion. bule tahan sedap la jgk. Tahniah kepada kedai itu sbb masakan die kena ngn selera aku. so, aku akn berkunjung agy di kemudian hari. =)

aku mmg cerewet lau bab makanan. makanan mesti sedap.sedap itu bukan dari segi mahal tp cukup sekadar makanan itu cukup garam, gula segalanya. bak kata gemok, masaknya haruslah guna tangan,pasti sedap. lau tk sedap, mknanya masak guna kaki.

pas mkn tu, trus balik.. kne balik cepat.. sbb dh ade owg duk tggu nk dtg umh. petang td aku duk masak koktel. so ade la invite kwn2 siket. aku wt un tk byk. duk nk kasi kwn2 merasa. ade kwn aku teringin sgt nk mkn. siap byle nmpk kau beli tepung tu.. trus die tnye aku nk masak ape ngn tepung kastart tu. hehe..  sesi jamuan koktel itu nty aku cerita kemudian. gambar2 un ade sempat snap. tp tk sempat nk masuk kn lam lptop. maseh di henpon.

back to our story, smpai2 jew umh, kwn2 ku rupanya suda smpai dulu =.="aku ni tuan rumah yg sgt2 "beradab" then tk lme tu sowg agy dtg. antara tetamu mlm td : cik fara, cik fiza, cik zureen dan Ros Merah (haha. korg, tkley nk ltk nme manje la, kt fb korg ltk nme btol) =D borak punye borak smpai kul 11. then mereka beransur pulang. huhu.. hepi hari ini. dpt jamu kwn2.. byle lagi nk create Memories. enenen? =)

p/s: picha nty aku masuk kn kemudian. okiess?? =)

Pahala Free =D


ok.. die weply dowh. die kata kami LAME?
 dan tknk say SORRY.
 if i LAME, you more LAME!
  DEM YOU lerr..


 it's ok ler if ko tknk say sorry. i dun care at all.. 
yg Berdosa itu ko ! bkn kami.. 
yg tanggung DOSA itu un ko.. bkn aku !
 nty kt akhirat ko yg akn tnggung akibatnya... Bkn aku.
 bak lagu BUKAN AKU by TiLU.. haha
aku tkde pape rugi un. pahala bertambah ade laa... 
 hehehe=D

thx 4 giving us PAHALA free..
  kata kwn Blogger aku, ko tu dlu pun Blogger jgk. 
Mgkin sbb ko tk FOFULAR..
 tu yg ko FRUST. tHX buddy for that words. 
Peace =D

Monday, April 25, 2011

Lu Bikin Gua Panassss !!!

selamat malam to all readers.. =)


ok, aku terpanggil nk mengHapdate blog mlm ni. Ade 1 Makhluk Allah yg "SiHAT" suda bikin aku panas ati. dahla annoying aku dgn sume status2 die yg ala anoyying. Grr... menganggu ketenangan aku utk bercuti seketika slpas mid-Term ni.

mula nye aku sabarkan diri. seperti tuntutan agama..sabar itu separuh dari iman. tp kn.. byle dh lama2.. aku tktahan DOWH! geram gyle.. mmg la fesbuk ko, ko bule hadpate ape ko nye suka. dan aku un tk bule nk ckp ape. OK,FINE! aku tkde kacau n tkde ckp pape kn??? aku juz wt2 tak nmpk jew n tkde ati un nk bce Status ko yg AGAK ANOYYING! tagih simpati... YUCKSSS!!



maksud aku yg blogger2...yg sebok nak jadi penyanyi laa...
duh! sebok citer kehidupan kat sume org...hurmmm...where is the value of privacy? reti nak suro aku privacy jage adab sume...diri sendiri sik cermin...haishh - petikan dari comment die...

tapi byle ko dh masuk campur hal aku. nk sebut hal "BLOGGERS"... LU BIKIN GUA PANAS BEB! eventhough MAYBE ko maksudkan ke BLOGGERS lain, tp aku ini adalah salah satu BLOGGER kot! Mmg aku TERASA ar.. cbe ko specific kn nama die.. aku bule la Cool agy.

HELLO! ape masalah ko ha? ske ati BLOGGERS la.. kami nk tulis hal ape pun. asal ko sibuk nk sindir dan perli.. kami nk cete hal Cinta ke, Life ke, SUKAHATI kami LARR! BLOG ini kami punye..suka hati kami la nk cerita apa-apa un ! lau ko tksuka, ko tkpayah bace kami nye story. kami un tkde pakse ko suro bace.. yang ko gedik-gedik, muka tembok China tu pahal nk bace story kami? BACK OFF lerr.


Ko nye status sume ala2 innocent, dan pelajar baik. so, teruskan la wt cmtu. kami mgkin bkn la innocent, pelajar yg baik..tapi kami nie reti la nk respect owg. kami respect status ko yg annoying tu.. asal ko tkley nk respect kami?? Blog nie tempat kami nk luah perasaan, nk kongsi cerita2, tips-tips, gosip2.

kami owg yg jenis menghargai setiap detik masa itu. kami suka lakarkan moment tu di blog agar die abadi selamanya. dan tidak akan dilupakan. ke ko ni jeles, kami tkde ajak ko join skali?? wkwkw..ko jeles la kn sbb kami tk ajak ko join ngn kami. sbb tu ko nk sindir2 kami. cbe pikir, sape nk ajak lau perangai ko yg ANNOYING.lagak cm DIVA dan BOSS !!! Yucks.. kami jijik lerr....  ko lau nk perli BLOGGERS, ko hati2 ok.. ramai Blogger2 akan hentam ko!

talk to the Hand

p/s: bak kata Fatin Liyana, jangan layan SAMPAH !!! Sorry to Say la erkk.. ko yg wt diri ko tu  jadi SAMPAH! please mind your own business ok. owg tk kacau ko, ko jgn la tergedik2 dan muka tembok China nk usik2 kami. Please laa.. muka ko tu tk sesuai nk wt muka gedik. Yucksss....

Sunday, April 24, 2011

Potong kuku ikut sunnah =)


salam.....

cara potong kuku amalan Rasulullah S.A.W

Berkata Saidatina Aisyah bermaksud:Sepuluh perkara dikira sebagai fitrah iaitu memotong misai, memelihara janggut, bersugi, memasukkan air ke hidung, memotong kuku, membasuh sendi-sendi, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari, bersuci dengan air (beristinja), berkata Zakaria: Aku lupa yang ke-10 kecuali berkumur.
(Riwayat Muslim).

Dari Anas bin Malik bermaksud:
Sudah ditentukan waktu kepada kami memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada 40 malam.
(Riwayat Muslim).

Menurut Imam Shafie:
Sunat memotong kuku sebelum mengerjakan solat Jumaat sepertimana disunatkan mandi, bersugi, berharuman, berpakaian kemas sebelum ke masjid.

Rasulullah S.A.W. bersabda bermaksud:
Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat, bersugi, berwangian jika memilikinya dan memakai pakaian yang terbaik, kemudian keluar rumah hingga sampai ke masjid, dia tidak melangkahi orang yang sudah bersaf, kemudian mengerjakan sembahyang apa saja (sembahyang sunat), dia diam ketika imam keluar (berkhutbah) dan tidak berkata-kata hingga selesai mengerjakan sembahyang, maka jadilah penebus dosa antara Jumaat itu dan Jumaat sebelumnya.
(Riwayat Ahmad).

Berkata Abu Hurairah R.A. bermaksud:
Nabi Muhammad S.A.W. memotong kuku dan menggunting misai pada hari Jumaat sebelum baginda keluar untuk bersembahyang.
(Riwayat al-Bazzar dan al-Tabrani).




Mulakan memotong kuku dengan Bismillah dan selawat Nabi dan mulakan dengan jari telunjuk sebelah kanan sehingga selesai tangan kanan, kemudian jari kelingking sebelah kiri sampai ibu jari tangan kiri dan akhir sekali ibu jari tangan kanan.

Kalau kaki pula, mulakan dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini walaupun ada banyak khilafnya.(perselisihan pendapat).

Wallahu A’lam



p/s: teringat pula kt nenek aku. hari tu aku nk potong kuku, die kata lau nk potong kuku tgn... dr jari kelingking kanan smpai kelingking kiri. aku pula kata, ustaz akk ajr dr jari telunjuk.. bkn niat aku maw melawan kata nenek aku. tp dh ustaz aku yg ckp cmtu.. aku juz suara kn. dan kini, aku suda ade jwpn nye. nty nk kasi taw kt nenek la... hehehe.. sharing kn amalan mulia =)

Wahai Lelaki, Hormatilah isteri anda

Dulu lain sekarang lain.. Dulu bujang sekarang dah kawin.. terkenang bait-bait lirik lagu nasihat Tan Sri Dato' SM Salim.

Merujuk kembali kisah pernikahan, perkahwinan zaman sekarang banyak pasangan semasa muda-muda lagi ada yang baru berkahwin dah berpisah, bercerai berai disebabkan oleh kasih sayang antara mereka yang tidak erat. Kenapa?

Jika difikirkan banyak faktor yang menjurus ke arah keruntuhan rumahtangga antaranya kurangnya ilmu serta pengetahuan agama serta keikhlasan dalam menempuh alam perkahwinan itu sendiri.

Begitu juga faktor dalam menjaga hubungan suami dan isteri agar keharmonian rumahtangga terpelihara tidak diambil kisah.

Suami memainkan peranan yang penting sebagai pemimpin dalam memastikan perjalanan dan keperluan kehidupan itu dipenuhi sebaiknya.

Tidak dinafikan ada waktu-waktu suram ketika bersama namun itu tidak patut menjadi halangan kerana ianya membantu mematangkan kehidupan pada masa akan datang.

Buat si suami anda memang raja tetapi berilah penghargaan dan hormatilah isterimu selalu.

Mari kita berkongsi sedikit sebanyak nasihat dari Dato' Dr Fadhilah Kamsah dalam menghargai isterimu.

01.Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

02.Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri.

Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

03.Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

04.Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

05.Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing dan berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

06.Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya.

Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

07.Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

08.Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik.

Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

09.Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10.Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut? Sudah kahwin makin menjadi-jadi pulak ye..

11.Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12.Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga. Cuba perihatin dan buat penilaian sebaiknya.. ingat ada perkara diluar jangkauan dan pemahaman lelaki..

13.Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami "degil" tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14.Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15.Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16.Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18.Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19.Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20.Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai.

Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21.Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga.

Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22.Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka.

Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23.Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris.

Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri.

Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, "Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan"

Suami diberi tanggungjawab yang amat besar sebagai pemimpin keluarga. Kepimpinan seorang suami bukan bermakna dia berkuasa melakukan apa sahaja.

Apa yang dimaksudkan sebagai kepimpinan ialah seorang suami yang mampu memberi nafkah zahir dan batin kepada isterinya.

Melayan isterinya serta keluarganya dengan baik, menjadi pelindung kepada keluarganya dan yang paling penting harus menjadi pendakwah dalam keluarganya.

Isteri juga mempunyai peranan dan tanggungjawab dalam keluarga. Ketaatan dan kesetiaan seorang isteri menjamin kebahagiaan rumahtangga yang dibina.

Isteri harus menjaga kehormatan dirinya semasa ketiadaan suami selain ikhlas dan sabar menjaga anak-anak dan harta dalam rumah tangga.

Apabila suami atau isteri tahu dan sedar tanggungjawab masing-masing, pembentukan keluarga sakinah akan tercapai.

Sebuah keluarga yang sakinah bukan sahaja boleh dibentuk melalui peranan isteri dan suami malah meliputi anak-anak dan ahli keluarga yang lain.

Oleh itu, keluarga yang dibentuk harus padat dan lengkap secara berterusan dan konsisten mengamalkan nilai-nilai sakinah yang telah diunjurkan dalam al-Quran dan Sunnah



p/s: huhu..mse memula couple, gemok kata lau yunk nk kentot, kentot jew... owg tk kesah. adess  dan skunk ni, kami lau nk kentot, kami men lepas jew.. wkwkwk.. tkde istilah kentot mse bcinta itu wangi okey... bau telo >.< 

Anybody home??



Hello... hello.. erkk.. hello.. Anybody home??
Ting ting Ting Tong... hurmm... huhu.. 


Berhabuk suda blog ini. lama tk updte. >.<


Mana tak berhabuk dan Berselerak...
lps jew abeh exam hari tue, aku rest sepuas2 nya. 


buat aktivity yg aku ase nk wt... iaitu TIDO! wkwkwk...
Mmg heaven la.. tido, mkn, on9 spanjang 3 hari nie.. 


lama2 aku ase badan ni sakit2 sengal jew.. sbb tkde exercise...
 hurm.. byle suda bohsan dan jemu ngn aktivity itu.. 

baru lah aku ade idea tok menghadpte blog ini.. hahaha.. 
alang2 nk tggu siap download. aku un amek time menghapdte.. hehehe..


aku sedang MenDownload malay history movie " Hikayat Merong Mahawangsa,

 the vampire diaries S2 EP19, dan malay movie Cunz.


  agenda esk adalah tgk movie.. yeah!!~ 
assigmnt wt2 tk pandang jewk.. Bluekkk Mr.Assigmnt.. =P

p/s: yeah..!! berjaya memanjangkan entry ini. thx to my scandel google for de picha =P

Thursday, April 21, 2011

Edit bLog 2

jeng jeng jeng....
selamat petang semua readers.
hekehk... hari ni aku masak tomyam.
 utk dijamukan bersma 2 owg junior ku. hehe.. 
kami main masak2 hari ini. 
ptong2 sayur, bwg, siang aym semua laa
start masak pukul 2 ptg... 
then siap masak semua pkul 3.30 ptg. 
1 kuali medium padat sume ngn isi2 nya. hahaha..
makanan sampai malam nii.. sume agk kebuluran suda.
 bese laa..owg tk pro memasak ni,
 kne la amek masa yg agk lama kn
then, kami melantak.. smbil makan desert koktel yg aku wt semalam.
  PERFECT!
then aku menyibukkan diri utk menghias blog aku. 
hehe. agk2 ade kelainan tk lam blog ni.. 
hekhek..ini semua dr other blogger yg share tutorial. Thx a lot to them. 

alhamdulillah =)

salam dan selamat pagi ~ hehehe... pagi-pagi nk subuh nie aku maseh tk tido agy. Apesal?? hehehe.. ni mungkin effect dr dua minggu aku tido lambat jew dok siap kan assigmnt dan study utk exam. huhu... so 20 april 2011, tamat la suda exam mid term aku. so td ptg setelah antr assigmnt Taxation, aku lunch.. padahal 3 in 1 kot. BrancHTea ( Breakfast + Lunch + Hi-tea) wkwkw.. cm tu kire nye.

 pepetang yg aman damai tu,aku un dok la layan video kt U-tube, tgk vidoe porn  C.S.D.P. korg tahu tk ape tu C.S.D.P?? C.S.D.P as known as Cikgu Shida Dari Parit. hahaha.. aku bergelak ketawa tak kesing gusi dowh. layan nye layan, hujan pulak. lebat la jgk, so aku off la laptop. hampir2 terlelap, cik Myu call. ku pkir kan die maw ajk gerak g pasar malam, upenye tanye sal assigmnt taxation.

so hari ini mmg aku rest spuas2 nya, mkn spuas2nya. Puas ke? pdahal ni bwu jew lps tibai nasi. wkwkwk.. aku la nie, jual mahal sgt. duk tamaw angkut mknn dr pasar mlm cm sllu aku wt. budget hr ni pkir2 maw mkn aym gunting jew. skali tgh2 pagi ni perut lapar minta isi. naseb la maseh ade nasi + gulai nenas ikn masin yg beli mse mkn BrancHTea td. aku un mulakan pemanasan lauk2 dan nasi. hohoho.. aku ni mmg buang tebiat. pagi2 buta mkn nasi. owg len duk sibuk menganyam mimpi, aku sedang sedap2 mengunyah2. ish3.. perangai yg tk Pena nk berubah. ske mlm tgh mlm. mmg ptot la diet aku tk pena nk menjadi.. haishh =.='

Tuesday, April 19, 2011

i will be fine... hope so

ok.. sorry la ganggu ko keje. sorry sgt2 ya. mane la aku tahu.tetibe berperasaan cmni. bkn aku mintak un. benda tu yg dtg sndiri... >.< pegi la wt keje tu. kejup jew ni.. 
jup agy aku back to normal. dun worry. i will be fine. =)
harap lepas abeh nanges ni, release siket tekanan. 
oh hujan, seakan mengerti perasaan aku ketika ini.....

Rindu Mengila ! Gemok Kejam !!


tetibe hari ini emosi aku kuat mengatakan aku rindu gemok sgt sgt sgt sgt!! grrr..... kenapa niee??
 minggu exam ni mood down n mudah sgt terusik. >.< 
rindu gemok sgt2 laa.. nk die ='(
dhla sms lambat weply.. col tak angkat...   
eya, die tgh keje.. cmne nk layan..
tp bnde ni bkn aku mintak un. tetibe rase rindu mengila..
 aku tk mintak un.. >.<
byle aku ckp aku rindu die.. 
gelak jahat jew reaksi die.. *0* 
tkpatot betol wt aku cmni... ko mmg KEJAM!!
Mengom! ni yg aku mls nk express feeling aku. pasti die gelak kn aku.. ~.~
yeah, aku tahu la minggu ni suda aku nye time PMS.. so cmni la jd nye...
hrp aku cpt jd normal blik..=.=





10 sebab perempuan tak respect lelaki


1. dah ada awek kau nak pegang2..elok2 awek kau pakai tudung kau sibuk nak tengok rambut dia..konon special untuk kau seorang..bila awek kau tak nak kasI semua tu, kau cakap bye2.. wah, KAU LELAKI GATAL.

2. bila keluar dengan awek, kau sanggup jemput hantar awek kau. berhabis duit kasi hadiah kat awek bila awek merajuk pun tak pe..konon kau penyabar.. tapi bila mak kau suruh pergi kedai beli bawang, macam2 alasan kau kasi. pastu siap minta duit lagi kat mak. wei, KAU LELAKI TAK BOLEH HARAP.

3. kalau ada awek cun beratur belakang kau masa nak cucuk duit kat atm, dengan segala hormat kau kasi dia beratur depan kau..konon kaulah lelaki paling gentleman..tapi, bila ada mak cik pregnant berdiri depan kau dalam monorail, kau buat bodoh je. siap pura-pura tidur sebab xmau bersesak-sesak berdiri.. sah, KAU LELAKI TAK BERTIMBANG RASA.

4. tiap kali lepas makan, kau hisap rokok sebatang dua..nampak je ade awek cun, makin semangat kau..kau rasa hisap rokok tu sangat cool..alahai, sebenarnya ramai perempuan dah 'reject' kau sebab diorang tanak cepat jadi janda. KAU LELAKI YANG TAK PEKA.

5. bila kau bawak kereta, ada je awek baik dengan kau, kau tuduh perempuan tu gila harta..padahal perempuan tu tau ko punya kereta tu duit bapak kau..bukan harta kau tapi harta bapak kau.aduh, KAU LELAKI PERASAN.

6. bila kau dengan kawan-kawan kau, kau suka gelak kuat-kuat. mencarut pun kuat2.. semua f**k, s**t, macam2 lagi smua kau nak sebut. kau rasa kau sempoi bila mencarut. tapi perempuan pandang KAU LELAKI TAK BERADAB.

7. pergi tengok bola, tengok konsert, berapa mahal harga tiket pun kau sanggup..konon untuk kepuasan diri.. tapi pergi masjid hari Jumaat seminggu sekali, masuk pun free, kau liat..bab agama kau aci mengelat. herm... KAU LELAKI TAK BOLEH BUAT SUAMI.

8. kau suka kutuk2 n gelak2 kat gambar perempuan2 kat fb..kau kata konon bajet cun..abih yg kau amik gambar jelir2 lidah yang konon rock sangat tuh, kau rasa cool? haishh...KAU LELAKI YANG TAK CERMIN DIRI..

9. time awek kau merajuk, berbakul-bakul kau kutuk. konon modal perempuan merajuk n air mata.. tapi bila kau mogok tak nak cakap dengan awek kau sebab sakit hati, tu kes apa plak.. wei, KAU LELAKI EGO.

10. kau hisap rokok kau rasa kau handsome. lepas tu puntung rokok kau buang merata-rata.. kadang2 bila kau rasa nak meludah, dekat mana-mana pun kau tak ambil peduli. alahai, KAU LELAKI PENGOTOR.

p/s: ni untuk suka2..tak semua lelaki macam ni..n bkn semua lelaki ada semua ciri2 ni..dalam dunia ni ramai lagi lelaki yang baik2..huhuhuhu

credit to :pija-pjanic

Sunday, April 17, 2011

Wake up in The Morning


morning all~ hehehe... mulakan hari dengan senyuman ! hehe.. ape kejadah nye morning. aku selak2 langsir jew tgk matahari dh memancar terik dh sinarannye.. haishh.. suda tengah hari rupanya. ( sila jangan contohi perangai aku ya kwn2 =P ) byle mangun jew, badan terasa letih yang amat sgt. Mengeliat ke kiri, tertindih mouse.. Mengeliat ke kanan, hempap buku... haishh... berselerak btol katil aku dgn kertas-kertas, buku buku, keyboard (external keyboard) dan mouse segala. =.=" kandang lembu un agy cntik aku ase.. 
ni berselerak nk mampoos! 

haishh... buka jew mata, nampak assignment berlambak-lambak.. terus tkde mood aku! byle laaaa nk siap ni.. asal la payah sgt nk wt.. memang mencabar kesabaran niiee.. smpai lptop un aku kt shut down.. maseh menjerit lagu korean jew dr kelmarin.. huhu. jika ckup 44 hari aku tk shut down laptop nii.. 
kompem laptop ni jahanam. prepare to die  say goodbye >.<

ok la, aku nk mangun mandi2, kasi wangi2..pastu mkn.. mkn.. mkn.. byle otk dh segar... kite smbung balik wt assignment ni... hoho.. makan jew lebey niii.. if aku kegemukan, dan keguguran rambut yg extrem dan over-heated yg terlampau, aku NK SALAHKAN TAXATION!!! demn

kan bagus jika aku bangun dari tido, menikmati pagi yg tenang dan damai without assignment, exam sgala. huuhu.. syok nye!!

Assignment Taxation

selamat malam semua. hehe.. hr ni tkde story -morry kn? sowie guys.. agak kesibukan hari ini. sibuk menghadap assigmnt taxation seharian. naik biol aku dibuatnye. mencari jawapan nye siket punye nk juling tgk buku Taxation tu...  abeh 1 topik aku khatam suda.. demi mencari jwpan tok taxation tu. maseh jua stuck di akhir nye. haishh.. kne minta bantuan pada yg pakar la nmpk nye =.='

taxation tu bkn hanye nk kne mengira, tp kne wt report skali. tu yg aku mls ni. nk wt report sgala.. pastu not more than 1500 words. ae jew nk kne terangkan ni?? soalan mintak explain mcm2. so, kire nye nk kne short- cut la semua ayt.. hehhe.. agak2 lecturer terima tk? jgn kne campak balik ke tong sampah suda la... huhu.. jgn wt pasal.. >.<

so, tomorrow aku target maw siap kn assignment ni 100%. so, bule la aku fokos kn study utk taxation exam pula.. enenen? okla nk mengemas2 meja study ni. naik semak dan bersepah ngn makanan dan minuman sgala. hehehe.. mmg style aku wt keje kne makan. otk baru jalan. bwu la ade idea nk mencarut mengarut pew yg patot kn?? hehe
I "Love" You, Taxation!~ kerana ko, byk rambut aku gugur.. aku salah kan ko!

Saturday, April 16, 2011

Quote of the day

Quote of the day:

"whatever you give a woman, she will make greater. if you give her sperm, she'll give you a baby. if you give her a house, she'll give you a home. if you give her groceries, she'll give you a meal. if you give her a smile, she'll give you her haert. she multiplies and enlarge what is given to her.
so, if you give her any crap, be ready to receive a TON of SHIT! "


p/s: credit to ZackZukhairi =)