Monday, September 26, 2011

impak ajinamoto

selamat petang readers


ok petang petang ini cikhoneybee berkesempatan nk update entry. hehe . . . this week sudah tk busy cm last week. hehehe . . .  hari ini kite bercerita tentang Monosodium glutamat (MSG). Apo ke bende la tuuu yekk?
itu nama saintifiknye. . . nak nama Kampung atau Bandar pulak? ish3. . . ade la. .  ape pulak tkde. selalu makcik makcik nenek nenek, kakak kakak panggil MSG tu AJINAMOTO (!) heheh . . tahu dh sekarang (?)

Ajinamoto itu sejenis garam natrium berasaskan asid glutamik yang digunakan sebagai bahan tambahan makanan untuk dijadikan sebagai penambah perisa

kalau la pergi wat survey kt 1 housing area . . buleh dikatakan hampir stiap isi rumah ada AJINAMOTO kt dalam kabinet dapur mereka. Tak caya (??) pergila wt survey sendiri. ehehe. . . mostly AJINAMOTO ini memang menjadi bahan penting dalam masakan. dah nama pun penambah perisa bg sedap. kalo tak letak . . tkde perisa la yekk . . tak sedap (!) tapi yg sedap itu la akan bawa penyakit.

korang tahu tak ajinamoto tu kalo kite amek banyak banyak bule bahayakan kesihatan (!) tak caya ? search kt google tentang keburukan ajinamoto.  mmg korang rase tknk letak dh dlm masakan. tapi kt kedai mknn tu . .  makin suka letak bersudu sudu . . katanye bagi masakan rase sedap. nanti ramai yg dtg makan . ..  perniagaan pun laris.  tapi tahu kew mereka tu . . mereka nk untung tapi kite yg pengguna ini yg akan menanggung penyakit yg merbahaya. dahla, kos perubatan byle sakit nanti bukan die nk tanggung kn


aku kalo makan jew pape makanan .  .  . kalo makanan itu mengandungi ajinamoto yg SEDIKIT, lepas sudah makan jew . . aku akan terase penin penin. mula aku terasa kepala aku berdenyut denyut kuat . .  then terasa mengantuk tetiba. . . bukan sebab memang mengantuk. tapi terasa mengantuk kerana kepala berdenyut denyut. ok itu kalo makanan itu mengandungi ajinatomo yg SEDIKIT

bagaimana pula kalo makanan yg mengandungi ajinamoto yg BANYAK (?) kalau banyak . . . aku akan muntah on the spot (!) segala makanan yg aku makan tadi, habis keluar balik (!) pastu mula la terasa nk demam. Kompem . . 1 hari aku demam . . terbaring atas katil esok nye (!)

aduhai . .  seksa betol. sebab tu aku jarang dan takut nk makan mknn yg bukan dimasak oleh my parents. benda benda ini akan terjadi selepas mkn.  pernah aku order mee bandung kt 1 kedai makan kt SG.buloh . . masa tu dinner dgn family. masa order aku dh pesan . .. . jgn letak ajinamoto lansg.

aku rase sesudu kuah mee bandung tu. ok sedap (!) kalo sedap, pasti la sesudu lagi.. then sesudu lagi kan . . smpai tah keberapa sudu tah, mulot aku terasa payau payau dan pewning pewning dah. trus aku ckp " DEMN YOU (!) " guess what (?) makanan itu tukang masak die letak ajinamoto.

 oh, tukang masak itu tidak jujur. yang nk makan makanan itu adelah customers dan yg akan bayar makann itu pun customer (!) so just give what customers want la kn (?) Mmg 1st and last la aku jejak makan kt sne. aku memang tk kesah kali tak sedap pun buleh diterima lagi. tapi kalo kes tak jujur tu aku tkbule nk compromise (!)

p/s : kurangkan la penggunaan ajinamoto dlm masakan untuk menjamin kesejahteraan hidup. sayangi lah diri anda.

3 comments:

DRceria said...

DRC x suke kedai yng banyakk ltak aji nih.. benci... dari kecik, mama n mak x penah pn ltak aji dlm makann DRC sefamili... mmg x bagos pn.. x neutral msakan kita.. DRC kalu msk pn mne gune aji... x ORI...!! >.<

CTK said...

ct xthu lak pasal neh...thank 4 info..tp skrg rsenyer da xgune da kt umah..dulu2 adew la gak..huhuhu


http://khayalan27.blogspot.com/

CikHoneyBee said...

DRceria: bgus la kalu cmtu.

CTK: welcome yunk.. hurm. . bhye taw MSG ni. pehni elak kn guna MSG ni