Monday, December 19, 2011

Please be nice to me

Salam Hepy Lunch Hour readers,

Firstly, cikhoneybee nk bagitahu entry ini adalah luahan hati dan perasaan. Cikhoneybee rasa ia perlu di keluarkan untuk meringan kan beban dalam diri ini. Kalau tidak, taktahu la ape yang akan jadi. Please, cikhoneybee hanya meluahkan perasaan.


1 Minggu lepas adalah mingu yang paling HARD bagi cikhoneybee. Seminggu direct asyik kena marah  jew. Buat ape pun semua tak kena di matanya. Ape yang cikhoneybee nak buat, semua kena condem. Ade jew die nak condem. Kata nya tidak berfaedah la, Tak mendatangkan Untung la, buang masa la. Sedey nye byle orang takdapat nk paham diri kite kan. T_T. Mungkin di mata nya, ia tidak penting dan tidak berfaedah . . tapi di mata cikhoneybee, ia nya sangat lah penting. Ia adalah 1 keperluan.

Kalo cikhoneybee cube untuk explain kan ape pentingnya barang itu kepada cikhoneybee, die berkata cikhoneybee melawan kata, Terlalu sensitif dan Merajuk, Temper tak kena tempat. Padahal, cikhoneybee punye tutur kata hanye seperti biasa. Die kata cikhoneybee nak melenting jew. Memang cikhoneybee akui 1 minggu lepas cikhoneybee under stress yg melampau. Ade sesuatu yg berlaku dan mengganggu emosi. tapi kan. . .cikhoneybee cuba tak campur aduk kn kerja dan peribadi. Eh, Eh . . sape yg cepat touching ni? Hubungan Cikhoneybee dengan dia 1 minggu ini memang tak baik. Die asyik nak condem jew. Sume salah salah salah dan cikhoneybee kena marah marah marah. Haish T__T

Cikhoneybee selalu ceritakan kegembiran cikhoneybee kepadanya kalo cikhoneybee nye Nuffnang naik.. tapi Pernah die cakap, berblogging ini membuang masa, tak berfaedah .  . .  duit Nuffnang sekali naik pun setakat dapat 25sen jew. itu pun nak BANGA? Perghh  . .  sentap !!  Die siap gelak gelak dan memperlekehkan. Kecik hati cikhoneybee >.<


Cikhoneybee pendam jew segalanya kat dalam hati. Memang totally cikhoneybee takde mood dengan semua ini. Kalo tak dapat nk paham minat, hobi orang lain pun.. Please jangan Condem. Semua orang Punye Hobi, citarasa lain lain. Tak sama kan. SO, hormati la. Susah ke?

Kalo dulu, masa zaman persekolahan cikhoneybee suka sangat bace novel cinta , Memang tiap tiap bulan cikhoneybee spend duit beli novel. Cikhoneybee beli dengan Duit kerja part time. Die condem jugak. Kataya Novel tu buleh melalaikan , tidak memotivasi kan utk belajar , Pikiran asyik nak bercinta . . Bla Bla Bla. Mase tu budak sekolah, cikhoneybee patuh katanya dan mula stop kan hobi suka bace novel. cikhoneybee pun pernah stop surfing internet sebab beliau lah.

cikhoneybee tahu Novel dan surfing tu bule melalaikan, tapi cikhoneybee bukan orang yg camtu. Once cikhoneybee fanatik, bagi cikhoneybee explore secukupnya, then byle cikhoneybee dh muak dan bosan. cikhoneybee akan slow down and stop kalo ia dah tkbule wt cikhoneybee excited. Yes, betul tu . . cikhoneybee memang orang yg mudah bosan dengan sesuatu benda. Cam sekarang ini pun, kalo jumpe novel pun, cikhoneybee takde heran sangat. Dulu mase sekolah duk puas dah khatam novel.

Cikhoneybee sedey sangat takde sape paham kehendak dan minat cikhoneybee. Nak berhenti berblogging ? Huwaaaa . . . memang sedey la kalo kena stop. kat blog la cikhoneybee curah segala perasaan. Kalo kena stop, cikhoneybee nak luah kat sape? bukan ade sesiapa nak paham pun. People like to hear and know but do not want to understand. 

Kalo cikhoneybee jumpe die, hati cikhoneybee sakit sangat. Terasa kemarahan yg cikhoneybee pendam tu meluap luap nk keluar. tapi cikhoneybee kena simpan dan pendam dalam dalam di hati. cikhoneybee hormat die, cikhoneybee sayang sangat die. cikhoneybee tak tahu ape yg akan jadi kalo cikhoneybee keluarkan kemarahan itu sebab cikhoneybee bukan orang yg buleh control diri jika dalam kemarahan. Selama ini, terlalu banyak cikhoneybee ikut cakap nya.

cikhoneybee dh bagi everything yang die nak. Masa Zaman persekolahan, dalam exam cikhoneybee selalu top 3 dalam kelas. Beliau siap cakap, kalo tak dapat top 3, beliau beliau malu nak dtg amek report card.  cikhoneybee aktif dalam sukan. Olahragawati lagi, bwk balik piala yg lebih tinggi dari diri sendiri. Die nak 5A dlm SPM, tapi cikhoneybee bg die 6A dari 9 subjek. Cikhoneybee dah bg High National Diploma in Business Management. Tapi tup tup sekarang die perlekehkan. Die cakap Orang yg takde ade sijil ini pun bule jew jadi kaya dan hidup senang. SENTAPP !! Sijil adelah untuk up kn brand name diri sendiri. Kalau camtu pemikiran nya, kenapa die tak cakap awal awal ? cikhoneybee tak payah nk bersusah payah nak belajar perah otak. Bia cikhoneybee start kerja cari duit dari lepas SPM dulu. Cikhoneybee belajar sebab nk banggakan dia.

Cikhoneybee taktahu lagi nak buat die happy dan bangga dengan cikhoneybee. Cikhoneybee susah payah nak buat die happy dan bangga. Tapi segalanye tak bermakna di matanya. byle dah cmni, Mula la cikhoneybee pikir cikhoneybee ini anak angkat kew . . *terpengaruh cerita cerita dalam filem* T__T

tapi byle cikhoneybee tonton video ini. terus mengalir air mata cikhoneybee. Even Marah dan geram nya cikhoneybee, cikhoneybee sayang die sangat sangat. Takpewla kalo die nak marah cikhoneybee pun, nak Condem. Cikhoneybee tetap sayang die wat selama lamanya. cikhoneybee tahu die sayang cikhoneybee, tapi die pandai nak tunjuk sebab Masa cikhoneybee accident motor dulu, die berlari dari tempat kerjanya ke tempat cikhoneybee accident. * tempat accident tu dalam 2/3 kilometer jew dari tempat kerjanya.*


Bule tak kalo kakak nk percaya kalau setiap kali ayah marah tu tandanya ayah sayang kakak? Makin banyak ayah marah dan condem kakak, tandanya ayah sayang kakak sangat sangat? Kakak minta maaf kalau kakak ade simpan marah di hati, kakak juga manusian biasa yang punye perasaan sama seperti orang lain. Kakak taktahu nak buat camne lagi bia ayah happy dengan kakak, bangga dengan kakak. Everything yang kakak wat sume cam tkbermakna di mata ayah. Kakak sedih sangat sangat . kalau Orang lain nk perlekehkan kakak, kakak tak kesah. tapi please jangan ayah yg perlekehkan kakak. Ayah jew tahu tahap sensitif perasaan kakak, jangan la marah kakak terlalu kasar. Kakak tak tahu kenapa kakak sensitif sangat kalau ayah yg marah kakak. kalo orang lain, kakak tak terasa sangat pun. Please be nice to me. Pleasee . . .  Kalau cmni, Kakak rasa nk duduk jauh la. Sambung belajar balik ke. Kakak taknak duduk rumah ni asyik kena marah marah marah. Kalau ayah stress pun, ayah bule jew cerita kat kakak . . cam dulu dulu kakak kt hostel, ayah  selalu SMS cerita masalah.  Jangan la lepas marah kat kakak walaupun ianya bukan salah kakak. 

P/S : Berhelai helai tisu cikhoneybee guna  untuk abehkan typing entry beremosi ini. Alhamdulillah, cikhoneybee terasa ringan beban kt dalam hati ini. Malu dengan customer yang datang tengok mata cikhoneybee merah. Tak kesahla, diorang bukan paham pun ape yg cikhoneybee hadapi. Kawan Kawan, please doakan hati ayah cikhoneybee lembut. harap stress die hadapi dh kembali ok. T__T

11 comments:

LydSunshine said...

Cikhoneybee terpaksa la bersabar. Sebab dia ayah. Kalau dia bf, dah lama akak suruh awk break up dgn dia. Tp ayah ni dia ada cara tersendiri utk tunjukkan syg. Kdg2 sgt melukakan hati dgn kata2 dia. So, be strong kay.

NANA KEC!K said...

sabar ea cikhoneybee :)

Nurul Liyana said...

mia! be strong ok. yana penah dlm situasi mia. :')

think positive, probably dia nak kita success tu sebab dia marah. and biasa la, orang tua makin lama makin baran.. be strong yaw beb. :)

myu said...

Bawa bersabar ya mia. Banyakkan berdoa kepada Allah agar hati ayah mia dilembutkan. Jangan simpan perasaan marah tu kerana takut satu hari nanti jadi dendam. Always think positive ok. Setiap ibu bapa inginkan yang terbaik untuk anaknya. Mia slow talk ngan ayah mia untuk settle kan masalah ni.

Nur Kiasatina ^_^ said...

Cikhoney. ne smbungn black vs white. ad lgi smbungnnyer nnti sy bt plak okeyy .. nahh.. ni link. http://rock-secretonlinegurlzz.blogspot.com/2011/12/sambungan-black-vs-white.html

aRa ❤ aFiq™ said...

ala cik honeybee sabar la.. jgn smpai benti blogging.. t ara ta da kawan..

aiNa yaZiD said...

sabar k sayang...setiap ibu bapa nak kan yang terbaik untuk anaknya.. aiNa percaya, sebenarnya dia bangga dengan pencapaian kamu. =) be strong dear!

aiNa yaZiD said...

sabar k syg.. setiap ibu bapa ingin kan yang terbaik untuk anaknya.. =) be strong dear..!

aiNa yaZiD said...

sabar k syg.. setiap ibu bapa ingin kan yang terbaik untuk anaknya.. =) be strong dear..!

aiNa yaZiD said...

sabar k syg.. setiap ibu bapa ingin kan yang terbaik untuk anaknya.. =) be strong dear..!

tunz said...

sabar ye cik honey...mama doakan cik honey tabah dlm menempuh dugaan hidup ni....yang pastinya insan2 sekeliling cik honey begitu menyayangi cik honey....moga semuanya dipermudahkan oleh Allah s.w.t.