Tuesday, December 6, 2011

Customers yang macam macam ragam

salam readers,

petang ini cikhoneybee nak cerita  pasal pelbagai kerenah kerenah customer di kedai cikhoneybee. Dari cikhoneybee umur 16 tahun, cikhoneybee dh mula wt kerja part time kat kedai makan. Buat tambah tambah duit poket untuk belanje belanje sekolah. Yes, cikhoneybee dulu hidup susah. Sekarang dh better sikit. SO, dari umur 16 sampai la sekarang ini, macam macam experience tentang kerenah kerenah customers cikhoneybee hadapi.

Couple - Lelaki dan perempuan

Kerenah pertama : 
Sweet / Sour couple ini datang masuk ke kedai makan cikhoneybee.  So, cikhoneybee pergi la datang dekat untuk ambil order mereka. Si Awek ni Gedik Gedik pulak. Pikir punye la lama. Aku pun ade tension terpacak depan mereka nk tunggu diorang abes pikir nk order apa. Padahal kerja banyak lagi kot. Pastu Order main bisik bisik kt telinga si pakwe. then pakwe die yg order segalanya yg si awek nak kat aku. tak kire awek bertudung dan opeh hair sama jew. Omak aihhh . . suara kau tu mahal sangat ke sampai Pakwe kau sahaja buleh dengar. Bajet Suara Manje sangat letteww.  Masa Manjew, suara keluar tak keluar jew. Cbe kalau time gaduh, Suara si awek bagaikan petir kilat. Hypokritoss sungguh. Tu aku malas nk amek order untuk yg couple couple ni. banyak sangat drama mereka. Kalau amek order kt customer yg lambat datang dari die, mula la mengomel : kite datang dulu, die amek order orang lain pulak (!!) dahtu, korang sikit punye lama nak mengorder makanan. Aku Kasi la Time untuk korang pikir korang nak makan ape. HUH!

P/S : Aku hot la, dieorang manje manje depan aku . Aku terase la . . aku dah la rindu kat Pakwe aku. Minggu ni tak dapat date lagi. Huish.

Kerenah kedua : 
Pasangan Couple datang masuk kedai makan.  Datang datang si Awek  muka ketat. Mungkin Baru atau sedang bergaduh / Salah faham dan sebagainya. Aku ambil order dengan penuh tatatertib, kesopanan dan kesusilaan, Si awek lagi wat muka ketat. Byla tanye Nak order ape, si awek jawab : Taknak pape. Si pakwe pakse si awek order something. Si Awek Keluar kan suara keras : Orang taknak pape la, tak paham ke ?? Tett . . tetibe free free aku kena sebijik (!!) dah datang kedai makan, haruslah order makanan takpun minumam. Kalau taknak Pape, jangan dtg kedai makan. pergi taman bunga. Buat drama lari lari berkejaran dari pokok ke pokok cam citer hindustan. 

P/S : Jangan la bawak masalah ke meja makan. Simpan kejap masalah, Makan dan minum dulu kasi perut kenyang. . . then baru continue bergaduh balik. Jangan libatkan orang sekeliling dengan masalah sendiri. 


Karenah Ketiga:

Couple datang masuk kedai makan. Si pakwe Hot. cik Awek Biasa Biasa sahaja. Aku nak amek order, Si awek usha daring kat aku. apehal Pulak (?) Ceh. . . takde nya aku nak usha pakwe kau la. Aku cuma ambil order dan hantar makanan dan minuman jew kot. Takde mase la nak usha usha pakwe kau. Aku sedang bekerja la. 

P/s : tidak la aku hengen ngn pakwe kau nye. Takde masa kau nak usha usha pakwe kau.  sape suro pilih pakwe yg Hot sangat. Kan susah nak jaga. kahkah.

Karenah Keempat :  

Seorang pakcik tua. yang dh memang tua sangat dah. Sebabnya aku  ukur tua nya dengan memerhatikan banyak nya uban di kepala. Apabila dah nama pakcik, pasti lah aku akan serve lagi sopan santun. Orang tua kan, hatinya sensitif dan cepat terguris. so, aku akan sentiasa pastikan setiap serve makanan dan minuman mereka  tip top. Sebab aku hormatkan mereka. Tapi lain pulak cerita seorang pakcik yang tidak sedar diri yang kubur dh panggil mari, rumah dh kata pergi. Aku serve dan hormat elok elok, die lagi nak mengatal. Ok, sookey, mungkin pakcik itu sekadar mahu mengusik dan menceriakan suasana ( ptffff ) tak cukup dengan tu, die buleh pulak nak mengada-ngada sewaktu nak bayar bil makanan. 

pakcik tua : you. . . you. . . berapa bil makanan I ?
Aku : errkkk ( sumpah terasa nak muntah ). . . 10 hengget 50 sen PAKCIK (Ayat pakcik itu aku kuatkan )
Pakcik tua : ( Muka cover ) 

lepas bayar, bil . . die blah. aku pulak, maseh dalam muka yg geli nak muntah. Bluekkk (!!)


Nota Kaki Penting : Customers Always RIGHT (!!) Huh 

7 comments:

PopkoRn said...

Kalo ade customer cam anda rse panas hati, anda standby sup panas, kmudia buat2 akal tertumpah kat die.. serius haku penah wat cam ni dlu... Bos aku x marah pon sbb customer 2 mmg kurg di ajar. sebab 2 haku ajar die ckup2.. hik hik hik

sj said...

sape la y wt ayt tu kn .. customer is always right ... kesian gk peniaga ni ...

aRa ❤ aFiq™ said...

ara lau p mkan ngn pkwe awal2 sblom smpai kdai da decide na mkn apa.. hehe.. lau gdoh ta da nye mkn kdai.. wt malu jew..

CikHoneyBee said...

popkorn : huh? kejam gyle kalo camtu. hehe.

sj : hehe..itulakan. spe la yg wt pepatah cmtu.

Ara dear : yes, u are right dear. mmg ptot cmtu. hehe

cik.furas said...

a'ah lah, sape la yg cpta customer is always right tu.. btw, salam perkenalan

::CIK LYNN:: said...

cik lynn pn mluak gk kalu kpel yg wat mnja dpn kita...cm dia sorg je ada p.we...huhu

LydSunshine said...

Kelakar cerita ni. Baru la tau pandangan daripada org yg penah amik order. Nnt kalo pegi makan dgn suami, kena takleh ngada2 la. kekeke. Tapi kalo yg dtg tu 1 family 10 org, tak pening ke?