Wednesday, November 9, 2011

5 Perkara Yang Jangan Dilakukan sebelum tidur

hepy evening readers,


1. Jangan Tidur Dengan Memakai Jam

 - Biasenya ramai diantara kite yang memakai jam di tangan adalah disebabkan senang untuk melihat jam pabila tersedar dari tidur. Kot Kot terbangun lambat, bule terus bangkit bangun pergi mandi.  Ade pula yang balik kerja lambat, dan terlupa untuk membuka jam sebelum tidur. Ini Adalah Merbahaya (!) Jam dapat Memancarkan radioaktif. Walaupun kecil, tetapi jika Memakai dalam jangka masa yang lama termasuk waktu tidur pun nk pakai, lama lama ia iakan memberi kesan negatif kepada kesihatan


2. Jangan tidur Dengan Memakai Bra ( Coli )

 - Ini adalah Tabiat Wanita Yang mempunyai penyakit MALAS (!) Menurut kajian saintis America, mereka mendapati jika memakai Bra/ Coli terlalu lama, peratusan untunk mendapat penyakit barah Payudara adalah tinggi. So, Tanggal2 kan la bile nk tidur tu  wahai kaum wanita. Jangan la Malas malas sangat. Payudara kite pun memerlukan rest. Jangan sebab kite leka dan alpa, diri kite terdedah dengan penyakit yang merbahaya. Kepada Kaum Lelaki, Nasihat nasihat kan la wanita wanita tersayang anda untuk mencegahkan diri mereka dari Kanser Payudara. 


3. Jangan Meletak Handphone di sebelah anda
- sudah menjadi kebiasaan para remaja mahupun orang dewasa Menjadikan Handphone sebagai ' Bantal busuk ' kedua mereka sewaktu hendak tidur. Mana taknye, sebelum tidur pasti la calling atau SMS boipren / girlpren. . . kalo tak, tak lena nk tidur. Betul tak (?) Baik Korang mengaku sekarang (?) 

- ada juga di antara kite menjadikan handphone sebagai Alaram clock. yewla, untunk mangun pagi untuk kerja keesokkan hari nya. Kalau tak set alaram, pasti Over slept. ( Macam AKu ... Kehkeh ). So, digalakkan meletakkan handphone itu jauh jauh, sebab para saitis telah membuat kajian bahawa barang barang elektrik termasuk handphone dapat memancarkan gelombang magnetik dan boleh menyebabkan gangguan pada sistem sarat. 

- The best ways : Switch Off handphone / Letak handphone jauh sebatu. takut tak dengar alarm (?) Setting Volume to Maximum (!) hehehe . . .


4. Jangan tidur dengan memakai make up

-  Ini juga adalah Tabiat Wanita Yang mempunyai penyakit MALAS (!) IsH ish ish . . sayangi la wajah anda wahai kaum wanita. Nak Lawa, cantik , comel, ayu . . . . dan sebagainya, tapi jangan la bersikap PEMALAS (!) Wajib disiplin kan diri sebelum tidur WAJIB memnersihkan muka. Nak tidur kot. Tidak perlu berlawa dan Make up. Takde sape pun nk tengok.  kalo Pakai Make up time tidur,  TIDAK dijamin dapat mimpi best seperti bercinta dengan Aaron Aziz pun . . Opss (!!) tetibeee pulak (?) Haha . .

- Ini kerana tidur dengan memakai make up buleh menyebabkan kulit muka cepat rosak akibat kulit muka tidak dapat bernafas. 



5. Jangan tidur dengan Lens

- O0hhH pleasee (!!!) kawan kawan jangan malas tanggalkan lens anda. cikhoneybee rasa ramai dh tahu keburukan kalau tak tanggalkan lens sewaktu tidur. Besok mangun mangun mata merah (Itu ok lagi) kalo besok besok mangun terus buta cmne ? ( Erkk . . hyperbola sgt ni ).

- Dahla skunk trend pakai lens yg bg biji mata besau cm guli. ade yg berwarna warni. pastu pulak lens yg murah murahan dijual kat Pasar Malam, Shopping Complex yang tak tahu selamat ke tidak. cikhoneybee taknak komen pasal ni, hak individu utk berhias.

- Tapi please SAYANGI DIRI ANDA. SAYANGI PANCAINDERA YG ALLAH KURNIAKAN . Nak pakai tu berhati hati dan Harus disiplin kan diri untuk menjaga sebaik mungkin. Mata ade sepasang jew. takde jual pun kat kedai barang sparepart. Kalo dah Buta, gelap la kehidupan. Donator (?) kena tunggu ade orang meninggal dunia dan sudi nk donate. itu pun Kalo ade (???)
P/s : Sayangilah diri anda. Please concern about Your Health. kalau bukan anda yg  care, sape lagi (????)


8 comments:

aRa ❤ aFiq™ said...

lpas ni ta letak pone sebelah da..

anis said...

beli jam. letak sblh bole?
haha...

CikHoneyBee said...

ARa : hehehe.. ok dear :) make sure volume setting to maximum k.

Anis : hehe.. bule jgk. :)

Izzati said...

semuanya true belaka. kdg2 bnde kecik mcm nie la kita terlepas pndg :)

Eyhan said...

hah!!!no.1 2 dan 3 tu..eyhan pnh buat....paling byk no.3...
Lepas nie jgn buat
thank <3

Cik tikah said...

betul2.... bab bra tuh paling mama cik tikah tekankan...

Marina said...

suke letak hp dekat2...senang nak capai bile alarm bunyi...

CTK said...

ala..bab bra tu....ct xbiase lg..selalu lupa..huhu
bab mekap tu ct selalu lupaaaaaa..bukan mals..hehehe